Când gazul este răcit la o temperatură de aproximativ -270 de grade Celsius avem de-a face cu starea Heliu I. În acest moment, el devine lichid şi este invizibil, iar cercetătorii trebuie să pună obiecte care să plutească pe el, pentru a putea vedea unde este suprafaţa.
În momentul în care este răcit şi mai mult şi trece în starea lichidă Heliu II, acest element se comportă şi mai ciudat, după cum puteţi vedea în acest clip.
Totul se întâmplă pentru că Heliu II este un superfluid, adică un lichid care nu are deloc vâscozitate.
Astfel, acest superfluid se poate urca pe pereţi şi poate fi un conductor de căldură de sute de ori mai bun ca orice metal. De asemenea, poate da naştere unei fântâni fără sfârşit.
În plus, un lichid fără vâscozitate se va putea scurge chiar şi prin cele mai mici găuri, care sunt întâlnite în aproape toate recipientele, dar prin care alte lichide nu pot curge, din cauza vâscozităţii.
Fântâna nesfârşită se formează într-o cameră încălzită, când Heliu II devine parţial lichid şi parţial superfluid. Acesta din urmă poate trece de orice barieră, în timp ce lichidul nu poate trece.
Sursa: I Fucking Love Science!